Baru-baru ini isteri serta kaum keluargaku yang lain telah menghadiri kursus membuat roti bun. Yuran sebanyak RM100 dikenakan setiap seorang. Jam 8 pagi kami menyeberangi jambatan Pulau Pinang menuju lokasi tempat kursus. Kursus bermula jam 9 pagi hingga 3 petang.
|
Sedang melihat tepung di uli |
|
Dah mula menguli tepung |
|
Di antara roti yang telah di pelajari |
Sementara isteri serta keluarga yang lain sibuk berkursus, aku dan adik iparku ke Alor Setar. Segenap penjuru kami redah. Tidak dilupakan kami singgah di pekan rabu untuk mencari dodol. Jam 2 petang kami pulang dan inilah hasilnya setelah mereka bekursus. Nampak menarik juga. Aku bakal merasai roti buatan sendiri.
|
Roti pintal |
Kelmarin isteriku mula menguli tepung. Katanya nak buat roti. Aku minta dia buat kaya bun untuk aku. Aku nak test sedap atau tidak. Katanya dia nak buat sebanyak 3 jenis. Roti pintal. roti kaya dan roti kentang.
|
Roti kaya dan roti kentang. Roti kaya yang licin |
Akhirnya siap juga 3 jenis roti yang dibuatnya. Alhamdulillah rasanya sedap. Boleh berniaga. Aku seperti biasa paling suka roti kaya. Sama seperti kuih pau. Pilihan pertama aku ialah pau kaya.
Bila aku ke tempat kerja isteriku bekalkan aku roti kaya kesukaanku. Memang rasanya lembut. Sama macam di kedai. Kini dia sedang mencari bread maker untuk membuat roti benggali pula. Semoga Allah permudahkannya. Jadi minggu ni aku layan roti saja la. Tak rugi dengan bayaran RM100 ramai yang dapat merasa roti bun isteriku. Itulah yang dinamakan keberkatan ilmu.
0 Response to "Keberkatan Ilmu"
Posting Komentar