Kami singgah selepas menunaikan solat zohor di masjid berdekatan. Bila keaadaanya masih lagi lengang. Kami mengambil order. Agak kurang selesa duduk disini. Bau longkang bersebelahan tempat kami duduk amat busuk. Tak ada orang yang menyelenggarakan longkang tersebut ka
Sekejap kami duduk laksa sudah sampai. Dari jauh aku melihat warnanya puca. Tak seperti laksa Penang yang isteriku buat. menjadi tabiat aku malah yang lain merasa kuahnya dulu sebelum makan. Memang jauh berbeza dari laksa Penang. Tiada daun kesum di dalam. Tiada daun pudina. Tiada bunga kantan. Kuahnya hanyalah ikan dan sambalnya sahaja. Terus aku tak minat. Maaf la sebab dengan bau longkang yang busuk minat aku terus hilang
Aku pesan untuk di bawa pulang. Nak minta isteriku rasa bagaimana Laksa Teluk Kechai. Sekilo di jual dengan harga RM12. Firasat aku mengatakan yang isteriku pasti kurang emar dengan laksa ini. Maklum la aku bagi chef yang rasa.
Bila isteriku rasa memang dia kata tak sama. Kuahnya tak wangi. Apalagi dia minta izin aku untuk ubah suai dan aku izinkan sebab aku juga kurang minat dengan kuahnya. Dimasuknya daun kesum, bunga kantan. Ikan pun ditambah oleh isteriku juga.
Akhirnya laksa Teluk Kechai telah bertukar menjadi laksa Penang. Bukan laksa Teluk Kechai tak sedap tapi bagi aku orang yang pernah buat laksa memang terasa akan kelainan. Tentu kita suka laksa negeri kita sendiri kan. Itulah keistimewaan negara kita yang mempunyai cita rasa yang berbeza.
0 Response to "Laksa Teluk Kechai, Kedah"
Posting Komentar